Välbesökt miljökonferens

Årets miljökonferens blev en succé! Med över 130 deltagare – motsvarande en tredjedel av SMBF:s medlemsklubbar – visar det på ett starkt och växande intresse för miljöfrågor inom båtlivet. Det är glädjande att se hur båtklubbar alltmer efterfrågar kunskap och vägledning i dessa frågor, och vi är stolta över att kunna erbjuda en plattform för att möta detta behov. Här kan du ta del av presentationerna och våra sammanfattande noteringar från konferensen den 3 december.

Enkät från SMBF:

Svårt tömma toatank i skärgården

Inte mindre än 86 procent av båtägarna vill tömma sina båtars toatanker vid en tömningsstation. Men det är svårt att hitta fungerande stationer ute i Stockholms skärgård. I anslutning till hemmahamnen är det lättare att hitta tömningsstationer.

Det framkommer av en enkät som gjorts bland båtägare anslutna till Saltsjön Mälarens båtförbund, SMBF.Resultatet av enkäten presenterades vid SMBF:s årliga miljökonferens. Konferensen, som samlade 140 deltagare från över 30 båtklubbar i Stockholmsregionen, hölls den 3 december -24 i Westmanska palatset i Stockholm. Inledde gjorde förbundsordförande Hans Johansson. Konferensens programpunkter är prioriterade ämnen inom båtlivet och avgörande för Östersjöns framtid.

Båtar påverkar grunda havsvikar

Linda Kumblad, docent vid Stockholms universitet och forskare inom projektet Baltic Waters och Östersjöcentrum berättade om erfarenheter av praktiska test och teoretiska analyser av ett tiotal grunda vikar i Stockholms skärgård.

Grunda vikar med ringa vattendjup är havens barnkammare men också båtlivets och fritidsboendes mest populära områden. Studier visar att även mindre båtar, bryggor och bojar påverkar bottenvegetationen och därmed fiskarnas lekområden.

Riktigt små båtar kan färdas på vatten med djup kring en meter utan att påverka för mycket genom grumling. Mellanstora snurrebåtar kan i låg fat färdas på områden kring två meters djup utan att påverka, medan större motorbåtar inte bör färdas inom områden med djup under tre meter. Lägre hastighet ger alltid mindre påverkan.

Linda berättade vidare att vikar och sund kan återhämta sig om båtlivet visar ökad hänsyn. Påverkan minskar genom att inte använda biocidfärger, tömma toatankar, ankra med lång kätting på djupare vatten, låta bli att orsaka grumling, inte anlägga skuggande bryggor med mera. Genom ett gemensamt ansvarstagande inom båtlivet kan grunda havsvikar förbli havens barnkammare.

Gifter i varvsplanen

Mona Brantlind, miljösamordnare i Kallhälls båtklubb berättade om klubbens fortsatta arbete med kartläggning av markföroreningar, nu i dialog med Järfälla kommun. Klubben har fått i uppdrag att genomföra kompletterande markundersökningar och ta fram en riskanalys med hjälp av konsult.

Kommunen ska också genomföra en ansvarsutredning som kan ligga till grund för övervägande om eventuella fortsatta åtgärder.

Den första undersökningen kostade klubben ca 100 000 kr. Mona rekommenderade andra klubbar att avsätta medel för markundersökningar.i en miljöfond.

Nya regler för båtbottenfärger

Kemikalieinspektionen prövar fortlöpande alla biocidfärger, och nu blir det nya regler för godkännande. Enligt Carl Rönnow, sakkunnig i miljö inom SBU, är trenden klar: Färg efter färg med biocider i får sannolikt inte nya tillstånd utan försvinner från marknaden på grund av antingen miljö och/ eller hälsoskäl.

Vad som återstår är siliconfärger om det inte visar sig att de bidrar till ökningen av microplaster i haven. Övergången kommer dock att ta viss tid eftersom färger med koppar som aktiv substans beläggs med salu- och påmålningsförbud.

Dyvik marina säljer HVO 100 i stället för diesel

Patric Borén från Dyviks Marina i Österåker berättade att deras kunder är nöjda med HVO 100. Sjömacken har valt att inte längre sälja diesel, utan enbart HVO 100. Merkostnaden är marginell och fördelarna många, bland annat 90 procent mindre CO2-utsläpp. Det är ett cirkulärt bränsle med bra effekt och som passar alla dieselmotorer. Alla motortillverkare godkänner HVO. Det går bra att blanda Diesel och HVO. Det stora problemet är att inte fler sjömackar säljer HVO.

Östersjökontraktet

Cleas Bruhn berättade om stiftelsen Östersjökontraktets arbete med att få fler båtägare att signera det digitala kontraktet och därmed synliggöra att man medverkar till en bättre havsmiljö.

Toatömning med förhinder

Lotta Rosenberg Linnér redovisade resultatet från den enkät om toatömning som SMBF gjort band båtägare i regionen. Flertalet båtägare anser tömning är bra och viktigt, men att funktionen vid anläggningar är bristfällig samt att de finns för få anläggningar i skärgårdsområdena.

I anslutning till hemmahamnarna fungerar tömningen i regel bra och används av tvåtredjedelar av båtfolket. Hälften av båtägarna är beredda att betala en avgift om det kommer till fler fungerande anläggningar än de som kubbarna ansvarar för. Frågan är vem som ska anlägga och sköta toatömningsanordningar i våra mellan- och ytterskärgårdar.