SMBFs Nyhetsbrev nr 2 2018

Hej

Vi ber om ursäkt att det läggs upp här på hemsidan så pass sent men vi hoppas att ni fick det i era lådor för ca 3 veckor sedan.

Nyhetsbrev nr 2 2018

Hej Båtvänner

Våren har äntligen gjort sin entré och kung Bore har släppt sitt envisa grepp om det svenska klimatet. Vårrustningen är i full gång och nu ligger snart våra båtar i sjön igen och säsongen kommer snart att göra sitt intåg.

 

Aktuellt från SMBF

Momsen

Vi väntar fortfarande på besked om momsfrågan som ännu inte är avgjord. Besked väntas komma innan sommaren.

Arrendefrågan

Vi i SMBF har hållit ett möte med våra medlemsklubbar angående frågan om de kraftigt höjda arrendena i Stockholm. 80 klubbar var närvarande och frågorna var många. SMBF har anlitat en revisor från BDO. BDO har tittat på rimligheten i höjningen och de fann att avgiften för bryggor knappast följer de avskrivningsregler som finns och sannolikt bryter mot kommunallagen. Ett PM angående detta har författats och ska skickas till ledande politiker som vi i SMBF sedan avser att träffa för att få dem att ändra på beslutet.

Årstaviken

Eftersom Karl Johan slussen är stängd i ett antal år framåt och de flesta måste välja Hammarbyslussen för att komma in och ut i saltsjön så har trafiken i Årstaviken ökat enormt. Det har medfört att klubbarna i Årstaviken är hårt ansatta av svall och båtar som kör nära deras bryggor. Båtar har slagits sönder, bryggor har förstörts och ungdomsverksamheten har i många fall tvingats ställa in på grund av för tät trafik. Inför säsongen så ber vi er som nyttjar Hammarbyslussen att ta det varsamt i Årstaviken med hänsyn till era båtvänner vid Bryggorna.

Klubbbesök

Vi vill påminna om att vi i SMBF gärna kommer till er klubb på besök under exempelvis ett styrelsemöte för att möta era frågor och berätta om er medlemsnytta. Tveka inte att höra av er till oss så ses vi. Vi står för fikabrödet om ni står för kaffet. Kontakta oss på kansli@smbf.org eller på 08-6691200 så ses vi.

 

Miljöfrågor

Bidrag till el-utombordare

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten 2018 att elfordonspremien utvidgas till att även inkludera eldrivna utombordsmotorer till båtar. Samtidigt fylls premien på med ytterligare 45 miljoner kronor för 2018. Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Hur reglerna kommer att se ut i detalj är ännu inte klart. Spar därför kvittot om ni köper el-snurra.

Få egen havstulpanvarning Så går det till:

Skicka ett SMS med texten ”havstulpan start” till nr 711 20.
Du får då en varning visa SMS att havstulpanerna håller på att sätta sig i just ditt område.
Borsttvätta båten, ta upp den ur vattnet och tvätt5a, eller kör in i sötvatten någon dag – då dör de minimalt små havstulpanerna och slutar växa.
På det sättet behöver du inte måla med biocidfärg, och ändå slippa tulpanerna på båtens botten.

Vill din klubb bli observatör för havstulpanvarningen?
Det behövs fler observatörer som hjälper till att rapportera in kring havstulpanläget längs Sveriges kuster. Det är väldigt enkelt, tar väldigt lite tid, roligt och framförallt gör gott för båtar och miljön! Är du intresserad? Det är klart du är! Läs mer: https://batmiljo.se/havstulpanvarningen-2/hjalp-oss-genom-att-bli-observator/

Stockholms kommuns tillsynsrapport 2017
Nu är miljöförvaltningens rapport klar över förra årets tillsyn av båtklubbar i Stockholm. Den visar att miljöarbetet går framåt. Roligt!
Läs rapporten här: https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1929350

 

Övrigt

Båtklubbslån

Svenska Båtunionen låter meddela att det inom kort finns en lösning gällande Båtklubbslånen. Vi återkommer om detta.

Beställ en Livboj till klubben gratis!

Via Trygg-Hansa kan båtklubbar beställa en livboj. Själva bojen kostar ingenting för klubben, det enda som kostar är frakten. Trygg-Hansa skänker livbojar till kommuner, båtklubbar, företag och organisationer som har koppling till vatten och säkerhet. Livbojen ska placeras så att den kommer allmänheten till nytta, exempelvis vid allmän badplats, båtplats eller hamn.

Beställ Bojen här: https://www.trygghansa.se/om-trygghansa/sponsring/livbojsbestallning

SSRS tipsar om hur ni säkerhetsutrustar båten inför säsongen

Svenska sjöräddningssällskapet har gjort en lista med 10 tips om hur man säkerhets vårrustar båten inför säsongen. Se följande länk: https://www.sjoraddning.se/sa-har-varrustar-du-baten

Båtklubbarnas Dag

Den sista lördagen i augusti är det dags för Båtklubbarnas Dag. Förbered er redan idag var ni än befinner er geografiskt i Stockholmsområdet med att planera aktiviteter för allmänheten och visa upp er klubb. Vissa bjuder på korv samtidigt som de visar upp klubbens historia och vissa klubbar har barkbåtsregatta för barnen. Mycket finns att göra och vi har tips. Vi har även ett båtklubbarnas dag Kit att beställa hos oss kostnadsfritt som består av banderoller, ballonger mm. Så tveka inte att höra av er.

Vi önskar er fina vårrustningshelger

SMBFs styrelse